Ik werd naar aanleiding van ethische vragen rondom e-DNA geinterviewd door de NOS Met het Oog op Morgen: “Biologen die onderzoek doen naar welke dieren of planten er in een gebied geleefd hebben, doen dat steeds vaker door dna-sporen te verzamelen. E-dna wordt dat genoemd: waarbij de e voor environment staat. Soms stuiten ze daarbij ook op menselijk dna, en dat kan tot ethische dilemma’s leiden.
Anneke ter Schure, bioloog en gespecialiseerd in e-dna onderzoek vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.”
Het interview is hier te vinden: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/32366727-3359-48e3-a47e-b9cf20725e98/2023-05-21-wat-is-e-dna
Creative coding – generative poetry
Ik ben het programmeren weer een beetje aan het oppakken, af en toe volg ik een cursus of probeer ik zelf wat dingen uit en pas ik bestaande code aan om iets nieuws te maken.
Hierbij een tweetal video’s gemaakt in JavaScript met behulp van canvas-sketch.
Ik heb een stukje generatieve poëzie geprogrammeerd met de woorden van de oudst bekende Nederlandse tekst; een kort liefdesgedicht van circa 1100, geschreven op een pagina vol korte gedichten als pennenproef.
—
I coded some generative poetry using the words of the oldest known Dutch text; a short love poem from around 1100, written on a page full of short poems as quill pen tests.
hebban olla vogala
nestas hagunnan
hinase hic enda thu
wat unbidan we nu
Of de moderne vertaling:
zijn alle vogels
aan hun nesten begonnen
behalve ik en jij
waar wachten we nu op?
Interview in het NRC
I was recently interviewed by a Dutch newspaper about my PhD on sedimentary ancient DNA!
Onlangs ben ik geïnterviewd voor het wetenschapskatern van de NRC! Het interview gaat over mijn onderzoek, en wat we kunnen leren van omgevings DNA (ook wel ‘environmental DNA’ of afgekort eDNA): DNA uit bijvoorbeeld lucht, water, poep en bodem. Hier is het te lezen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/20/van-welk-dier-is-de-poep-e-dna-kan-het-vertellen-a4092036